Det stora och likgiltigheten


Alltid inför stora saker i mitt liv, stora prestationer eller stora test av något slag - sågår jag upp i det. Läser allt jag kan komma över om ämnet. Pluggar tills hjärnan blöder. Förbereder mig otroligt långt i förväg och "Det här stora" är alltid närvarande i tanken. Vad jag än gör förknippar jag med detta.

Jag sätter mål. Slutgiltigt mål, delmål och deldelmål. Och alltför ofta är det stora målet just alldeles för stort. Jag vet det - men ändå sätter jag det.

Ju närmare dagen för "Det stora" jag kommer - och ju fler delmål jag klarat av på vägen, desto mer likgiltig blir jag inför uppgiften och det faktiska resultatet. Jag tvivlar sällan - för att inte säga aldrig - på min förmåga att klara vad jag tänkt. Men jag bli likgiltig - och tänker "Det får gå hur fan som helst - bara jag slipper det här nu".

Inför varje tenta var det så. Inför varje fotbollsmatch. Inför varje stor sak jag tog mig för. Men jag tackar mig själv för likgiltigheten. För jag tror banne mig att det är den som får mig att klara mina höga mål. Jag slappnar av, låter nervositeten rinna ur mig, och kvar är ett pannben, åsnevilja och trots allt - resultatet av alla förberedelser.

Och så klarar jag målet.

Det stora nu är givetvis Vasaloppet. Före jul hade jag aldrig stått på ett par längdskidor. Trodde att valla - det kunde man väl göra med en ljusstump. Ord som spann, vallaväck, blåkristall och bakhalt var som grekiska för mig.

Och nu står jag här, tre dagar före loppet. Med 11.5 mil i benen - någonsin. Fullt utrustad med kläder och energibarer. Jag äter galet mycket kolhydrater (men skippar Vitargo aka elefantsperma) och laddar mentalt.

Jag har passerat likgiltigheten, förlikat mig vid uppgiften. Insett att det kommer göra förbannat ont och vara sjukligt plågsamt.

Men jag vill känna känslan av att ha klarat det. Jag vill känna känslan ända in i märgen när jag ser Mora och inser att jag kommer grejja det. Jag vill känna känslan av att ha genomfört världens största, längsta och äldsta skidlopp. Jag vill klara det. Jag kommer klara det.

Så är det bara.

Over and out
/Edert startnummer 2134

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0