Vad hände med mitt barndomsgodis?

 
På Tempo häromdan hittade jag till min stora lycka banana-skids. Favoritgodiset som barn. Min hjärna gick igång på högvarv och det  fullkomligen forsade fram en massa exempel på godis som jag inte sett på åratal, än mindre ätit. Finns de kvar? Och i sånt fall vart?
 
Nickel - fyrkantiga sugisar med fruktsmak
Poppers - ni vet det där aningens läskiga pulvret som började poppa så fort det kom i kontakt med saliven.
Pandachoklad - blå förpackning med bild av grönt gräs och en ko på. Fanns i minivarianter = perfekt för oss barn att få i påskägget.
Visselklubbor - Hårda rackare i fruktsmaker som faktiskt gick att vissla på. hade man lite talang kunde man även spela en liten trudelutt på dem då de funkade som en trombon.
Chokladcigaretter - Små smala rackare i look-alike-paket
Hockeysnus - lakritspulver i en dosa som såg ut som en puck.
Tuggummi på tub- med rosa kork som var större än tuben själv.
Pikkadoller - Platta, sega, tvåfärgade godispistoler med fruktsmak (min favorit var svartvinbär-citron)
Flygande tefat - på utsidan som två konkava ihopsatat oblat, på insida något riktigt surt.
Hubba Bubba - med jirdens största bubblor som itne kalddade (det har jag iofs sett i butikerna, men det är annan form på dem idag - de är snarare platta och inte som de sockerbitasliknande jag  tuggade på)
Tablettasken Panter - Tokgod laktirs
Tablettasken Salt i sol - Ännu godare lakrits! Svart/gul? Var det den som blev svarta katten?
Tablettaskar Zig-zag (rödvit ask, halvsega mintisar inuti
Skotte-lakrits - UNgefär som dagens käck - men godare! Och i skotsrutig kostym.
Tablettasken Salmiak - små platta salmiakplattor.
Tuggummin  - som bugg, jenka, shake, dance
Dumleklubbor - segt å gott
Emser - morfars "bröstkarameller"
Kandisocker - sockerkristaller! Bruna, rosa och blå!
Violpastiller - i en vit, oval plåtburk. Pastillerna var små, runta, vita och lite mjöliga.
 
Minns ni?

Gångtrafikanter


Enligt min högst vetenskapliga undersökning har jag nu konstaterat följande::

Personer som innehar körkort - är bättre gångtrafikanter än de som inte har körkort.

Grundat på följande:
- De har en överblick över vad som händer runtomkring (ingen risk för onödiga krockar eller snubbelfötter)
- De tittar åt samma håll de går (och inte åt sidan medan de fortsätter gå framåt - mindre risk för krockar med såväl andra gångtrafikanter som diverse lyktstolpar eller räcken)
- De slänger ett öga över axeln och kollar döda vinkeln
- De håller till höger - i såväl rulltrappa som på gatan och ska de köra om gör de det på vänstersidan - den snabbare filen.

Jag gillar körkortsinnehavande gångtrafikanter.

In case you didn´t noticed

 

Äckelträning

 
I fredags körde jag ett löparpass. 25 minuter in i löpningen känner jag hur något sklatchar på min arm. Killen på bandet bredvid frustade och pustade väldigt när han sprang och jag blev lite nojjig över att han rent utan spottat på mig av misstag. Äckelrys på hög nivå.
 
Efter två minuter händer det igen - på samma ställe och den här gången ser jag att det inte är saliv - utan något vattenliknande. Jag börjar skapa teorier om att jag kanske stod precis under en AC, att det läckte in från taket eller nåt. Kanske var det min vattenflaska som skvätte i tid och otid?
 
Sklatch.
Igen!
Men va fan!
Jag avfärdade teori på teori-  pustkillen hade tränat klart, vattenflaskan ställdes på golvet, ingen AC eller läckage i taket.
 
Jag tittar i spegeln och inser till min fasa att det är JAG som sklatchar!
Min tofs sveper i som en pedel förbi min nacke och plockar med sig svetten på vägen...och sklatchar den vidare.
 
Stackars pustkillen. Han måste fått sig en sklatch eller två.
Och jag gjorde snabbt en knut av håret så att det slutade slänga.
 
Fredagens lärdom: Sätt upp håret

Det var mitt bidrag till äckelträning....men det finns många fler och värre exempel:
- Folk som inte torkar av maskinerna när de är klara
- Folk som går runt barfota (ta åtminstone på strumpor!!)
- Hår i dusch, basu, handfat, ja-ta-mig-fan-överallt!
- Folk som står med tandtråd framför spegeln på gymet

Undrar om jag börjar bli gammal å kinkig...som tycker att såna här grejjer är äckliga...

Over n out dudesÄum

Så där ja.
Nu är året igång på riktigt.
 
Jobbet rumblar på precis i samma takt och känsla som före jul - skillnaden är att jag kanske skymtar ett litet ljus därframme någonstans.
Träningen går finfint. Jag samlar mil i benen inför loppet. Ikväll blir det Ågesta igen.
Och bäst av allt - nästa fredag packar jag en bil full med redbull och bra musik och kör upp till Umeå för att hämta hem Tman. Allt är klart nu. Oavsett hur tentan går den här veckan - så kommer han hem.
 
Kanske kan vi då fortsätta livet som vi satte på paus i augusti?
Kanske känns allting lite lättare och roligare igen då?
 
Runt omkring mig händer i vanlig ordning otroligt mycket. Det kommer bäbisar, byts ringar och köps hus om vartannat. Och i vanlig ordning känns det som att jag själv står utanför skyltfönstret och bara tittar på. Det handlar såklart bara om avundsjuka, ingen missundsamhet, utan ren och grön avund. Jag vill också.
 
Tror jag börjar närma mig nån form av trettioårskris. Trots att jag har ett-å-ett-halvt år tills dess. Det senaste symptomet på krisen är väl att jag mer och mer tänker att jag ska göra en klassiker iår. Fast - Vätternrundan är fulltecknad redan. Så det kanske blir något för trettioåret istället.
 
Well, 2010 kan bli ett riktigt bra år.
Det blir så bra jag gör det.
Det blir så bra jag väljer att göra det.
 
Over n out dudes

Busschaufförerna from hell

Jag känner många busschaufförer och jag beundrar dem. Jag beundrar dem för att de tar sig fram över och genom snövallar, runt rondeller, in i slingor och de flesta kör dessutom fantastiskt bra. Ni vet inte så där ryckigt att man trillar av sätena i farten.


De flesta passerar mig tyvärr obemärkt förbi - en kort blick på morgonen, ett leende. Ett snabbt ögonkast på vägen hem. Andra dröjer kvar i minnet efter deras önskan om en trevlig dag, någon speciell klädsel eller om de säger hej. Dessvärre är det oftast rötäggen man kommer ihåg. Antagligen för att de triggat en stark känsla i en. På en dag möter jag två av dessa rötägg. Två ladies som verkligen inte gjorde min eller flera andras dag bättre.


Lady ett skäller ut mig för att jag inte tydligt nog visat att jag vill med bussen. Jag vet inte - men två personer som vid en ändhållplats springer allt vad de har med fokuserad blick på bussen - är inte det en indikation nog? Inte för Fröken svår som dessutom på grund av sitt tjejsnack i mobilen fullkomligt missar att en förtvivlad pappa försöker komma av bussen men inte förstår att man ska trycka på en egen dörröppnarknapp. Han fick åka vidare. Och hon pratade vidare. 


En annan lady släpper på ett sällskap på två samt en liten kille - alla frågar när de kliver på om bussen går till Sickla Bro - ja säger hon och stänger dörren bakom dem. Vi rullar 100 meter - sen stannar hon bussen vid sidan av den två meter höga snövallen och säger i högtalaren:

"Ja,sällskapet som skulle till Sickla Bro - det blev nåt fel här så ni får stiga av igen" och förvånat går tvåmannasällskapet av och försvinner ner i den skitiga tvåmetersdrivan. Ladyn stänger och kör vidare.


Den lilla killen var inte helt med på noterna - och går därför fram och frågar igen om bussen inte går till Sickla Bro. Ladyn blir jättearg och skäller på pojken och menar att han får allt gå av vid nästa station och ta sig till dit med en annan buss. Pojken gråter. Han hade aldrig varit i Nacka förut.


Så - varför reagerade inte jag då? Och hjälpte pappan eller pojken? Jag var för sen. Och jag var för paff. Och för hoppfullt naiv. Medan jag satt där och iakttog detta hoppades jag så innerligt att just busschaufförerna skulle ta sitt förnuft till fånga och hjälpa sina passagerare. Det handlar inte om att de ska vara superhjältar och göra något extra. I min värld handlar det om att göra sitt jobb – och göra det bra. Och medan jag insåg mitt misstag och började bli irriterad på deras beteende- så hade någon annan mer kvicktänkt redan agerat.


Jag vet – alla får ha en dålig dag och alla får göra missar. Det är mänskligt. Men man får ta ansvar för dem. Det är det enda jag kräver! Det är sådana här personer som ger chaufförerna dåligt rykte. Som får Swebus att likna Snebuss. Och det är så tråkigt, för det finns ju änglar även där.


Årets lista 2009

I vanlig ordning dagarna krig nyår delger jag föregående års lista. Ni vet, en snabb summering av året som gått. Här kommer The List 2009


Årets resa:
Resan i November till Teneriffa med bästaste Agipman
Årets bästa köp: Finaste katten Trassel
Årets sämsta köp: PS3-spelet Guldkompassen
Årets film: Avatar - helt klart. Men värda att nämnas är även Inglorious Bastards samt de svenska Johan Falkfilmerna.
Årets puh: När Agipmannen och jag efter tre timmars vandring i en ravin på Teneriffa, utan vatten, färdplan eller aning om var vi egentligen var - blev upplockade av en delfin-tour-båt som tog oss hemåt.
Årets överraskning: Syrran och hennes T som grundlurade oss alla och bjöd in till dop...men istället river av en vigselakt och blir herr och fru!
Årets uttryck: "Det är så olika det där" tätt följt av "Det bäfta fom finnf"
Årets nygamla vänskap: Finaste Å – som ju funnits där i flera år, men inte förrän i år har vi egentligen lärt känna varandra.
Årets sorg: Finaste farfar som gick bort i april och lämnade kvar finaste farmor ensam och förvirrad.
Årets ballongfärd: Måndag den 22 juni, ovannämnda Å gör en historisk flygning som enda kvinnliga, och förmodligen yngsta, pilot i världen som flugit fler än 15 passageraqre. Och jag fick vara hennes crew! Historiskt! Läs mer här
Årets låt: On the ground med Eskobar - inte ny för året - men ny i mina öron och förmodligen den som splats allra allra flest gånger. Den och Lets Talk ed Cldpay skapar fysiska reationer i min kropp.
Årets ågren: 22 dec - dagen efter Lillejul. Det var många ctrl+alt+delete jag ville göra då.
Året konsert: 2009 var ett konsertår, så det blir en topp fem – utan inbördes ordning – för jag kan inte välja! Coldplay på stadion, Winnerbäck på Annexet, White lies på Berns, Depeche Mode på Arvika, Melody Club på Peace and love. The Sounds måste nog också kvala in!
Årets nykomling i Ipoden: Eskbar, Band of Horses, White lies, Fleet Foxes, Detektivbyrån, The Fray, Eskobar
Årets upplevelse: Alla åkattraktioner på Ziam waterpark på Teneriffa. Sjukt kul.
Årets glädjebesked: De fyra bröllopen under 2009
Årets saknad: Tman som flyttade til Umeå för studier.
Årets insikt: Jag kan vara ensam
Årets besvikelse: Jobbet –  Mina två chefer säger upp sig, radikal nedskärning gjorde att många fick gå och jag fick ta ett steg tillbaka i karriären för att lösa ut min gamla tjänst.
Årets äventyrliga inslag: Förutom klättring på vulkanen Teide och en massa vandring i berg och skog på jakt efter geocacher - så är det garanterat Årehelgen i april med sjukt bra off-piståkning i ravinen.


Nya kategorier:
Drink:
”Svensk sommaräng” på Berns – rabarber, gin och fläder. Det godaste jag dryckit – ever.
Download: Spotify
Sport: Geocaching
Besut: Nu är det fimpat för gott!
Galenkap: Anmälan till Vasaloppet

Gottnytt kära vänner
Oven n out


Nytt år, nytt liv, nya möjligheter


Så där ja.
Det var den julen och det nyåret. På ett sätt skönt att det är över för denna gång. På ett sätt lite sorligt att det gått så fort.

Julafton var lugn och för första gången i mitt liv var jag inte tillsammans med min familj. Konsitgt och annorlunda, men inte negativt. Jag T-man och hans mamma var här hemma hos oss. Så nu har jag även grejjat mitt första egna julbord. Den hemmagravade laxen gjorde susen. Och egenhändigt komponerade sillen. Och skinkan och ja...ni vet...allt det där som hör till och lite till.

Juldagen firades däremot med min familj. Nästan alla syskon på plats och lika rörigt och roligt som vanligt.

Och igår firade vi ett gott slut och ett gott nytt tillsammans med finaste A&A ch en massa härligt folk. Tman är fortfarande kvar hemma, och han kom med den bästa julklappen någonsin.

Vid julfrukosten sträcker han fram ett kort till mig. Till min förvåning eftersom vi sagt att vi inte skulle ge varandra ågot - utan istället köpa grejjer till hemmet och gå och äta en lyxbrunch. Jag öppnar och det står följande:


"Jag vet att det här halvåret har varit extra tungt för dig och mig, med tanke på det avstånd vi haft till varandra. Därför blir min julklapp till dig älskade Ögonblink att..."

sen fick jag lyfta på en liten lucka som han klistrat dit för att kunna läsa resten

"...jag får börja läsa termin två i stockholm"

Han kommer alltså hem i januari. Han har fått plats på PHS i Stockholm istället för kalla f***ing Umeå. Jag kunde inte få en bättre julklapp. Det finns bara ett förbehåll - och det är att han har en tenta kvar som han måste klara...den 16 januari. Klarar han den är allting cool.

Så han är iväg ikväll och pluggar med hjälp av poliskompis. Och här sitter jag och filar på 2009 års lista.

Det känns ganska bra just nu faktiskt.
Det kommer bli ett bra åe det här. Det känner jag på mig.

Jag väljer det.

RSS 2.0